Yksilöpsykoterapiaa voi tehdä monesta viitekehyksestä käsin. On olemassa mm. psykodynaaminen, kognitiivinen, ratkaisukeskeinen ja perheterapeuttinen yksilöpsykoterapia. Perheterapeuttinen yksilöpsykoterapia käyttää psyykkisenä peilauspintana potilaan merkityksellisiä ihmissuhteita.
Terapeutilla ja asiakkaalla on tapaamisia tavallisesti 1-2 kertaa viikossa, joskus tapaamiset voivat olla harvemminkin. Tavoitteet perheterapeuttiselle yksilöpsykoterapialle sovitaan arviointikäyntien jälkeen yhdessä asiakkaan ja terapeutin kanssa asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.
Perheterapeuttinen tapa ajatella ja keskustella sopii yhtä hyvin yksilötapaamisiin kuin perhe- tai paritapaamisiin. Työskentelytapoja ovat mm. sukupuutyöskentely, jossa asiakas saa tukea omaan yksilöitymiskehitykseen pohtimalla perheen ja suvun vaikutusta itseensä sekä näkökulmia omaan psyykkiseen identiteettiin. Monet perheterapian piirissä keksityt luovat tai toiminnalliset menetelmät tunteiden, suhteiden ja mielikuvien ilmaisemiseksi soveltuvat hyvin myös yksilökeskusteluihin.